Categories: Vijesti

by Bozidar

Share

Categories: Vijesti

objavio Bozidar

Podijeli na


Na oduševljenje mnogobrojnih Sinjana i gostiju u subotu, 20. kolovoza 2022. godine u Sinju je održan Susret povijesnih postrojbi u sklopu inovativnog turističkog proizvoda udruge PKD ”Gaj Laberije” Povijesna postrojba “ Osinium” Kohorta Delmata.

PKD ‘Gaj Laberije’ i ovim inovativnim turističkim projektom, na kojem radi tri godine, kao i uz projekte “Dan antike” i “Utakmica Delmata i Rimljana”, pokazuje koliki je potencijal za razvoj inovativnog turističkog proizvoda od kojega će koristi imati cijela lokalna zajednica.

Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u sklopu projekta “Resocijalizacija hrvatskih branitelja kroz kulturu” koji se provodi uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja.

Povijesne postrojbe su oživjele povijesnu činjenicu kako Dalmati vraćaju legionarskog orla i čast rimskoj legiji, a car svojim potpisom na svitku daje ime Dalmacija ovom području, koje ime od tada i danas uživamo.

Susretu su nazočili izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Ivana Serdarević-Bravić, Lino Ursić, savjetnik u Uredu za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj te Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice grada Sinja.

‘Radionice za ovaj događaj provodile su se svake srijede od 1. lipnja na Trgu dr. Franje Tuđmana. Članovi povijesne postrojbe su marljivo radili i usavršavali ustroj u antičkim vojnim vježbama, a rezultat smo vidjeli jučer na Trgu kralja Tomislava, na Pijaci’, rekao je Dejan Poljak, predsjednik Udruge PKD Gaj Laberije.

Povezane objave

Sve objave
 • Hrvatska Turistička zajednica na svojim web stranicama Croatia.hr pod Najbolje od nadolazećih događanja Dan antike “Utakmicu Delmata i Rimljana” uvrstila […]

  Detaljnije
 • U petak, 05.01.2024. godine udruga PKD “Gaj Laberije” uprizorila je Živi muzej na Trgu dr. Franje Tuđmana od 18:00 do […]

  Detaljnije
 • U organizaciji Općine Dugopolje, TZ općine Dugopolje i udruge Dar iz Dugopolja dana 23. prosinca 2023. godine, organiziran je Advent […]

  Detaljnije
 • Povijesna postrojba iz Sinja, kao pridruženi član Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, sudjelovala je u koloni sjećanja u Škabrnji, na […]

  Detaljnije