Categories: Vijesti

by Bozidar

Share

Categories: Vijesti

objavio Bozidar

Podijeli na


Na oduševljenje mnogobrojnih Sinjana i gostiju u subotu, 20. kolovoza 2022. godine u Sinju je održan Susret povijesnih postrojbi u sklopu inovativnog turističkog proizvoda udruge PKD ”Gaj Laberije” Povijesna postrojba “ Osinium” Kohorta Delmata.

PKD ‘Gaj Laberije’ i ovim inovativnim turističkim projektom, na kojem radi tri godine, kao i uz projekte “Dan antike” i “Utakmica Delmata i Rimljana”, pokazuje koliki je potencijal za razvoj inovativnog turističkog proizvoda od kojega će koristi imati cijela lokalna zajednica.

Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u sklopu projekta “Resocijalizacija hrvatskih branitelja kroz kulturu” koji se provodi uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja.

Povijesne postrojbe su oživjele povijesnu činjenicu kako Dalmati vraćaju legionarskog orla i čast rimskoj legiji, a car svojim potpisom na svitku daje ime Dalmacija ovom području, koje ime od tada i danas uživamo.

Susretu su nazočili izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Ivana Serdarević-Bravić, Lino Ursić, savjetnik u Uredu za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj te Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice grada Sinja.

‘Radionice za ovaj događaj provodile su se svake srijede od 1. lipnja na Trgu dr. Franje Tuđmana. Članovi povijesne postrojbe su marljivo radili i usavršavali ustroj u antičkim vojnim vježbama, a rezultat smo vidjeli jučer na Trgu kralja Tomislava, na Pijaci’, rekao je Dejan Poljak, predsjednik Udruge PKD Gaj Laberije.

Povezane objave

Sve objave
 • U sklopu manifestacije “Štorije Dioklecijana” na Peristilu je održan susret antičkih povijesnih postrojbi. “Štorije Dioklecijana” svaki petak pružaju jedinstven doživljaj […]

  Detaljnije
 • Spuštanjem zastave s jarbola na dnu sinjske Pijace sinoć su svečano zatvoreni “Dani Alke i Velike Gospe” 2022. Manifestaciju su […]

  Detaljnije
 • PKD Gaj Laberije se predstavio na Sajmu sela Sinj, koji se održao 5.-6.8.2022. godine u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja. […]

  Detaljnije
 • Udruga PKD Gaj Laberije organizirala je u nedjelju, 31. srpnja 17. ‘Dan antike: Utakmica Delmata i Rimljana’. Mimohod je počeo […]

  Detaljnije