Udruga je nastupala na antičkim događajima u Hrvatskoj, a možemo izdvojiti: Amfiteatar Pula (Pula Superiorvm), Peristil Split (Štorije Dioklecijana), Narona (Rimska noć), Varaždinske toplice (Aquafest), Nacionalni park Krka (Burnumske Ide) …. i dr.

Udruga od 2007. godine tradicionalno organizira u Sinju „Utakmicu Delmata i Rimljana“ i „Dan antike“, a „Susret povijesnih postrojbi“od 2021. godine.

Dođite, pogledajte predstavu koja se tradicionalno izvodi zadnju nedjelju u sedmom mjesecu u večernjim satima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju.


UTAKMICA DELMATA I RIMLJANA

Antička „Utakmica Delmata i Rimljana“ je predstava koja nas vraća u doba prvog stoljeća iz kojeg datira stela Gaja Laberije koja tumači povijesnu činjenicu o početcima igre s loptom.

Sudionici u predstavi su u antičkim kostimima: koreografija, pozadinska glazba i vizualni dio scene gdje se odigrava predstava je u duhu antike.

U predstavi sudjeluju carevi, carice, kraljevi, kraljice, senatori, savjetnici, savjetnice, barjaktari, štitonoše, sudac, igrači, navijači, bubnjari, vojnici i djeca. Svi zajedno sudjeluju u mimohodu prije same predstave.

Utakmica ima svoj osebujan početak: ulazak u amfiteatar, zauzimanje svojih pozicija, pozdrav cara, početak igre, završetak igre i proglašenje pobjedničke ekipe. Svi elementi predstave imaju svoj performans u kojem se da zaključiti kako su nastala pravila današnje igre nogomet. Malobrojni Delmati kroz igru prkose Imperatoru kroz razne nepodobštine što car s lakoćom uvede u red. Iz cijele scenografije se da zaključiti kako je Rim okupirao Dalmaciju ali Dalmate nikad nije.

DAN ANTIKE „UTAKMICA DELMATA I RIMLJANA“

Predstava „ Utakmica Delmata i Rimljana“ ima svoju nadogradnju kao projekt: Dan antike „Utakmica Delmata i Rimljana“. U proširenom projektu Dan antike utakmica je okosnica programa a uz utakmicu sudjeluje niz drugih udruga koje se bave antikom. Na Danima antike možete još vidjeti plesne skupine, trbušne plesačice, gladijatore, igre vatrom, antičke ratne vojne strategije, zabavne igre, radionice, probati antičke specijalitete i dr.

POVIJESNA POSTROJBA „OSINIUM“ KOHORTA DELMATA

Povijesna postrojba „Osinium“ kohorta Delmata je nadogradnja „Dana antike“. Postrojba je vojna formacija koja se bavi oživljavanjem povijesnih činjenica iz antičkog razdoblja.

Predstava susret povijesnih postrojbi Cohors II Delmatarum i Legio Romana VII Clavdia Pia Fidelis prikazuje kako kraljica Delmata predaje legionarskog orla rimskoj legiji, a zauzvrat rimski car na svitku potpisuje Dalmacija, koje ime i danas uživamo od tog povijesnog momenta.

Uvjerite se sami u fotogaleriji…

ili u videu: