Skupina entuzijasta 2005. godine počela je revidirati stručnu literaturu i odlučila kroz satkanu i klesanu povijest oživiti utihnuli spomenik. Osmišljena je „Utakmica Delmati i Rimljani“ koja se bavi afirmacijom rimske stele Gaja Laberija i potiče razvitak novog turističkog proizvoda, jedinstvenog i neponovljivog. Ubrzo nakon toga, osnovana je i Udruga PKD Gaj Laberije, pri čemu je PKD kratica za za promotor kulturnog događaja.

Autorski projekt i udrugu zajedno su osmislili Dejan Poljak, amaterski kamenoklesar, i Božidar Jadrijević-Mladar, koji i danas vode Udrugu. Oni ujedno brinu o zadovoljstvu članova i dogovaraju nastupe, provode ih te osiguravaju financijska sredstva pregovaranjem sa sponzorima kao i prijavom projekta na razne natječaje.

Članovi Udruge i aktivni sudionici u „Utakmici Delmati i Rimljani” uživaju u svojim ulogama u predstavi i rade važnu stvar za promociju svog kraja, Županije, ali i Hrvatske što je jedan od ciljeva Udruge. Grupa koja izvodi i prezentira javnosti projekt sačinjena je od 92 člana-volontera i u stalnom je porastu.

Vizija udruge je afirmacija stele i teze da je Cetinski kraj – kolijevka nogometa, s tendencijom proširenja turističke i kulturne ponude Cetinskog kraja popratnim sadržajima i težnjom da Sinj postane nezaobilazno mjesto za posjet tijekom cijele godine. U strateške ciljeve udruge spadaju:

  • izgradnja muzeja nogometa,
  • otvaranja kampa Delmata i Rimljana,
  • suradnja s ostalim udrugama u cilju promoviranja gastro ponude,
  • avanturistički te povijesno-kulturni turizam,
  • radionice, predavanja,
  • otvaranje škole orijentalnog plesa,
  • i škole za borbe gladijatora itd.

Udruga PKD Gaj Laberije definirala je i svoju misiju kao revitalizaciju dalmatinskog zaleđa kroz razvoj turizma, a posredno i njegovanjem starih zanata, omogućavanjem malim poduzetnicima i/ili poljoprivrednicima prezentaciju ili prodaju svojih proizvoda.

Učlaniti se mogu svi entuzijasti i zaljubljenici u nogomet, povijest, povijest nogometa ili Cetinski kraj. Više informacija zatražite na službenom mailu udruge: info.laberije@gmail.com.

PLAN PROVEDBE I FINANCIJSKI PLAN GAJ LABERIJE 2022.

OPISNO I FINANCIJSKO IZVJEŠĆE ZA 2021. GODINU