Categories: Vijesti

by Bozidar

Share

Categories: Vijesti

objavio Bozidar

Podijeli na

U Sinju se danas vrijeme vratilo u rimsko doba. Razlog tome je utakmica uzvratnog susreta između Dalmata, učenika 3. razreda OŠ Ivana Lovrića iz Sinja i Rimljana, učenika četvrtog razreda OŠ Trilj i PŠ Velić.

Ovaj događaj odvija se u okviru projekta ‘Kolijevka nogometa – izazov turizmu triljskog kraja’ koji je započeo prije dvije godine, a voditeljice su Ana Ćaleta, Sandra Bešlić, Marija Čelan Mijić i Meri Kuštre. Partner u realizaciji utakmice je PKD Gaj Laberije.

Prije nego što su krenuli put Sinja, učenici OŠ Trilj su, odjeveni kao rimski igrači, prošli Triljem i Gardunom u kojem je bio vojni logor i prvi dokazi o igranju nogometa na ovim prostorima. Male Triljane i njihove učiteljice te brojnu pratnju roditelja u Vrličkoj ulici u Sinju, kod stelle Gaja Laberija, dočekali su članovi PKD Gaj Laberije.Potom je svečana povorka prošla središtem grada, preko Pijace, uz veliki pljesak brojnih Sinjana, Cetinjana i njihovih gostiju. Povijesna utakmica odigrana je na Šetalištu Alojzija Stepinca. Osim igrača Dalmata i Rimljana, nastupile su rimske i dalmatske plesačice. Sve se odvijalo pod budnim okom cara, carice i vojnika. U žestokoj utakmici rezultat je bio 1:1, ali je car donio odluku da su pobjednici njegovi Rimljani te im je predao veliki pehar. S druge strane, temperamentni Delmati su žestoko prosvjedovali, ali uzalud, pehar ide u Trilj. Učiteljica Ana Ćaleta, jedna od voditeljica ovoga projekta, kazala je da su izuzetno zadovoljni današnjim danom i razvojem događaja u Sinju.

‘Eto, car je donio odluku da je pobjeda naša. Međutim, više od same igre bitna je činjenica da predano radimo projektu ‘Kolijevka nogometa – izazov turizmu triljskog kraja’, koji je započeo prije dvije godine. Učenici su to prihvatili sa zadovoljstvom i drago nam je da oni svojim aktivnostima podsjećaju mnoge što je to zapravo kroz povijest bilo u našm kraju’, kazala je Ana Ćaleta.

U ime domaćina o Gaj Laberiju, stelli u Vrličkoj ulici i samoj utakmici okupljenim učenicima, nastavnicima, roditeljima i gledatljima govorio je predsjednik PKD Gaj Laberij Dean Poljak.

‘O dječaku Gaju Laberiju već smo dosta govorili, ali nam je posebno drago što smo na ovakav način podsjetili sve nas na tu povijesnu činjenicu. Nema bolje prezentacije i promidžbe nego kada to čine djeca, naši učenici. Zato koristim ovu prigodu zahvaliti na svemu učenicima iz Trilja i Sinja, njihovim učiteljima, uz poruku da nastavljamo dalje razvijati ovaj projekt, sa željom da nam se i druge, posebno školske ustanove priključe u svim aktivnostima’, kazao j Dean Poljak.

Onako kako su došli, u mimohodu i bez obzira na rezultat, sudionici ovog spektakla otišli su do prostorija OŠ Ivana Lovrića gdje je nastavljano druženje.

Izvor: Ferata

Povezane objave

Sve objave
 • Udruga PKD “Gaj Laberije” predstavila se 19. Nacionalnom sajmu pršuta koji je održan u Sinju petak i subota, 22.-23.03.2024. godine […]

  Detaljnije
 • Iz PKD-a pozivaju zainteresirane građanke i građane koji imaju slobodnog vremena da se pridruže povijesnoj postrojbi u sezoni 2024. Naši […]

  Detaljnije
 • U sklopu Dana Antike, učenici i nastavnici Franjevačke klasične gimnazije u Sinju upriličit će prigodnu smotru svojih radova s kreativnih […]

  Detaljnije
 • Skupština Promotora kulturnih događaja „Gaj Laberije“ održana je ponedjeljak, 26.02.2024. godine u prostorijama NK „Tekstilac“ Sinj. U nazočnosti velikog broja […]

  Detaljnije