Categories: Vijesti

by Bozidar

Share

Categories: Vijesti

objavio Bozidar

Podijeli na

Povod snimanju priloga o nadgrobnom spomeniku rimskom dječaku Gaju Laberiju uzidanom u pročelje kuće Perković u Vrličkoj ulici je legenda koja ga prati. Naime, lopta koju dječak na reljefu drži u ruci, potakla je tumačenje o podrijetlu nogometa još u rimsko doba i to upravo u Cetinskoj krajini. Sve je počelo s tekstom u biltenu Međunarodne nogometne federacije FIFA pod naslovom Arheologija i nogomet, a kulminiralo je djelatnošću udruge PKD “Gaj Laberije” koja promiče zanimanje za antičku baštinu i ovaj jedinstveni spomenik, posebice u Danima antike u Sinju kroz “Utakmicu Delmata i Rimljana”.

Na snimanju za HTV u Vrličkoj ulici okupili su se članovi udruge u odorama rimskih legionara u pratnji sudca koji je simbol projekta jer na svečanoj postavi nosi loptu s kojom se igra antička utakmica. Legionari su svojom formacijom izazvali oduševljenje građana koji su se zatekli na ulicama kroz koje su prošli.

Dejan Poljak, predsjednik udruge PKD “Gaj Laberije”, osvrnuo se na dugodišnji rad udruge koji je rezultirao time da Dani antike u Sinju s “ Utakmicom Delmata i Rimljana” budu nezaobilazna turistička manifestacija najavljivana i na stranicama Hrvatske turističke zajednice, a njenoj atraktivnosti redovito svjedoči veliki broj gledatelja. Ove godine središnja manifestacija bit će upriličena u nedjelju, 25. srpnja. Tada se okupljaju Delmati i Rimljani kako bi nas vratili 2000 godina u prošlost i ukazali na bogatstvo i raskoš antičkog doba kako u odjevanju, načinu života, ali i zabavi.

Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice grada Sinja, istakla je je kako je ovo jedna u nizu hvale vrijednih manifestacija kojima se želi na atraktivan način približiti prošlost našeg kraja. A da bi uistinu dobila zasluženu pažnju i ostvarila sve potencijale potrebno je povezivanje s relevantnim stručnjacima koji mogu pridonijeti i njenoj znanstvenoj utemeljenosti. To svakako podrazumijeva suradnju institucija poput Muzeja Cetinske krajine u Sinju i Muzeja triljskog kraja u Trilju, ali i udruga promotora ove zanimljive priče – Udruge PKD Gaj Laberije, Sinj i Udruge Gaius Laberius, Gardun kako bi zajednički uz potporu lokalnih turstičkih zajednica radili na unapređenju i većoj vidljivosti. Jedino sinergijom svih relevantnih institucija, znanjem i radom možemo napraviti kvalitetan turistički proizvod.

Dopredsjednik Damir Banić iz Znanstveno ekološke i kulturne udruge Gaius Laberius s Garduna rekao je: Naša udruga osnovana je unatrag 3 godine i jedan od ciljeva je suradnja s organizacijama sličnih programskih načela. Zato smo tu da pripomognemo popularizaciji povijesne činjenice da se nogometna igra razvila u doba antike upravo na našem području, na Gardunu – antičkom Tilluriumu.

Ravnateljica Muzeja triljskog kraja Sanja Budić Leto istakla je kako Stela Gaja Laberija i njena povijest koja kreće na Gardunu, pa preko Vrličke ulice u Sinju dolazi do biltena Fifa-e, odličan su turistički proizvod koji zaslužuje posebnu pažnju i zastupljenost u široj javnosti.

Sama stela je datirana u 2. stoljeće, a prikazuje dječaka koji u ruci drži malu loptu s heksagonima. Izgled lopte je naveo Josipa Bepa Britvića na pomisao da se radi o nogometu. Stari pisci i prizori iz antičke umjetnosti svjedoče da su igre loptom bile popularne kod Grka i Rimljana, a jedan mozaik s prikazom lopte iz Ostije u Italiji, koja poput Gajeve loptice ima heksagonalne ukrase, znanstvena rasprava povezuje s igrom zvanom harpastum. Budući da pravila antičkih igara loptom uglavnom nisu sačuvana, brojna pitanja ostaju otvorena za znanstvenu raspravu te turističku interpretaciju i valorizaciju, pa tako i lopta Gaja Laberija.

Povezane objave

Sve objave
 • Udruga PKD “Gaj Laberije” predstavila se 19. Nacionalnom sajmu pršuta koji je održan u Sinju petak i subota, 22.-23.03.2024. godine […]

  Detaljnije
 • Iz PKD-a pozivaju zainteresirane građanke i građane koji imaju slobodnog vremena da se pridruže povijesnoj postrojbi u sezoni 2024. Naši […]

  Detaljnije
 • U sklopu Dana Antike, učenici i nastavnici Franjevačke klasične gimnazije u Sinju upriličit će prigodnu smotru svojih radova s kreativnih […]

  Detaljnije
 • Skupština Promotora kulturnih događaja „Gaj Laberije“ održana je ponedjeljak, 26.02.2024. godine u prostorijama NK „Tekstilac“ Sinj. U nazočnosti velikog broja […]

  Detaljnije