Sinoć u Sinju održan Dan antike

Sinoć se u Sinju na jedan dan Trg dr Franje Tuđmana pretvorio u Amfiteatar kojega posjećuju Delmati i Rimljani. Ovo je šesnaesta godina okupljanja po redu, a povod tome je stela Gaja Laberija i povijesna priča koju stela tumači. Delmati i Rimljani krenuli su sa Trga dr Franje Tuđmana kroz Glavičku ulicu na Trg kralja Tomislava sve do stele Gaja Laberija u Vrličku ulicu gdje je savjetnik cara Dioklecijana (Branimir Romac) održao tradicionalni govor.

Utakmica između Delmata i Rimljana nije se održala zbog epidemioloških razloga, a car Dioklecijan (Josip Vučković ) držeći se statuta u kojem piše ukoliko se utakmica ne odigra zbog više sile, car će i za tu godinu kazati da se odigrala, a rezultat će biti neriješen.
Gradonačelnik grada Sinja Miro Bulj članovima udruge: Luki Santo, Josipu Vučkoviću i Petru Galiću za deset godina sudjelovanja uručio je zahvalnice i satove s posvetom Gaj Laberije 10 godina, a za članove Udruge koji sudjeluju petnaest godina: Anti Križancu, Stipi Vukasović Lončaru, Robertu Santo, Anti Norac Kevi i Ivanu Bulju priznanice i Gladius mačeve s posvetom.

‘Udruga će i dalje kroz svoje projekte ukazivati da je Hrvatska kolijevka nogometa, a za to imamo čvrst kameni dokaz – stelu Gaja Laberija, a uporište povijesne činjenice je u FIFA biltenu br.71 ‘Arheologija i nogomet’ iz 1969. godine.’ – rekao je predsjednik Udruge Dejan Poljak.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *