Dalmati uzvraćaju udarac – ponovni nogometni susret OŠ Ivana Lovrića Sinj i OŠ Trilj

U subotu, 8. lipnja 2019. godine u Sinju će biti uprizorena utakmica uzvratnog susreta između Dalmata, učenika 4. razreda OŠ Ivana Lovrića iz Sinja i Rimljana, učenika četvrtog razreda OŠ Trilj i PŠ Velić.

Utakmica se odvija u okviru projekta ‘Kolijevka nogometa – izazov turizmu triljskog kraja’ koji je započeo prije dvije godine, a voditeljice su Ana ĆaletaSandra BešlićMarija Čelan Mijić i Meri Kuštre. Partner u realizaciji utakmice je PKD Gaj Laberije.

Prije dolaska u Sinj učenici OŠ Trilj, odjeveni kao rimski igrači, proći će Triljem i Gardunom gdje je bio vojni logor i prva znamenja o nogometu.

U suradnji s Dejanom PoljakomBožidarem Jadrijevićem i ostalim članovima Udruge PKD Gaj Laberije, program u Sinju će početi u 10 sati okupljanjem kod stele Gaja Laberija u Vrličkoj ulici. Nakon toga kostimirana povorka će proći Pijacom i igrati povijesnu utakmicu na Šetalištu Alojzija Stepinca ispod crkve. Osim igrača Dalmata i Rimljana, nastupit će rimske i dalmatske plesačice. Sve će se odvijati pod budnim okom cara, carice i vojnika. Nakon utakmice, bez obzira na rezultat, nastavit će se druženje u OŠ Ivana Lovrića.

Prvu utakmica održana je u Trilju 2017. godine. Projekt je pomogao i podržao predsjednik Sportske udruge GazBoris Grubišić Čabo, te organizirao utakmicu i rimsku gozbu u Premijera. Sudjelovala je i TZ Trilj, Grad Trilj, KD Trilj, Muzej triljskog kraja i Udruga žena Triljanke. Fotografski je sve popratio Filip Ratković, a medijski TV Jadran i portal Ferata.

Cilj projekta je promovirati podrijetlo prapočetaka nogometa u turističke svrhe. Učenici uprizoruju nogomet antičkog doba po uzoru na udruge koje to već rade na području Trilja i Sinja s naglaskom na međusobnu suradnju radi što boljeg ostvarenja tog cilja.

Kurikularna reforma i Škola za život potvrda su metoda i oblika rada koje se koriste u ovom projektu i prije same Reforme. Ishodi su jasno definirani i na najbolji mogući način realizirani. Međupredmetne teme našle su savršeno mjesto i omogućile svestrani razvoj učenicima.

Najpopularniji sport krenuo je od ilirskog plemena Dalmata s Garduna. Iliri su se hrabro borili protiv Rimljana, odupirali se vlasti i nikad nisu pognuli glavu, kao ni Hrvati koji su se kasnije asimilirali s domaćim ilirskim stanovništvom. Protivnike u borbi ipak je nešto povezalo, a to je jurnjava za loptom i prvi tragovi nogometa koje su Rimljani pronijeli širom carstva. I danas se i najljući protivnici okupljaju oko lopte i uživaju u najpopularnijoj igri na svijetu koja je krenula upravo iz cetinskg predivnog kraja.

IZVOR: Ferata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *